Konservering & restaurering

Hos Papirkons kan vi behandle dine værker for fysiske skader som rifter, ridser og buler

Er værket blevet misfarvet eller plettet så det forstyrer oplevelsen?

Når der tales om misfarvninger af papir, kan der enten være tale om afgrænsede områder som skjolder eller om en generel misfarvning af hele papiret. Misfarvninger og skjolder fra vandskader, tape, metalclips, sod og snavs vil i de fleste tilfælde godt kunne fjernes.

Metoderne hertil er gerne en kombination af en både tør og våd behandling.
Det kan være nødvendigt at analyseres skaden ved mikroskopi og spot test inden en kemisk behandling. Og i nogle tilfælde også efterfuldt af en retouchering.

Årsagen til en generel misfarvning af hele papiret er ofte mere kompleks og kan både skyldes papirets egen sammensætning og papirets påvirkning af evt. syreholdige materialer som det har være i kontakt med.

Konservering: hvis værket skal holde i mange år

Udover fjernelse af misfarvninger, pletter og andre uønskede skønhedsfejl, er en vigtig del af konserveringensarbejdet, at konservere værket så det kan modstå fremtidig nedbrydning. Dette gøres eksempelvis ved afsyring af papiret, eller ved svampeskader, at få værket desinficeret. Dernæst er det vigtig, at værket monteres/indrammes i syrefrie materialer, der ikke skader værket. 

Læs eventuelt mere om vores kompetence ang. indramning og opbevaring her.

Eksempler

Rifter i papir ses gerne langs kanterne som følge af en håndteringsskade. Rifter kan udbedres ved en stabilisering med tynd japanpapir klæbet med et reversibelt og stabilt klæbestof som methylcellulose eller hvedestivelse

RestaureringRestaurering
Revner i papir
Revner i papir

I eksemplet nedenfor vises hvordan restaurering kan genskabe et værk på ny. Værket var tydeligt misfarvet, men kunne heldigvis reddes og restaureres.

RestaureringRestaurering

Dette værk var revnet og misfarvet på grund af gammelt tape. Til glæde for ejeren kunne misfarvningen udvaskes og riften samlet på ny.

Til venstre ses det restaurerede værk.

Restaurering

Har du værker, der trænger til en restaurering?